Vyhledávaní

Jak připravit auto na dovolenou?

7.7. 2022

Dlouhá cesta autem může být skvělé dobrodružství a zdrojem jedinečných zážitků, o kterých budete jednou vyprávět vnoučatům, ale může se stát opravdovým utrpením. Hodně záleží i na tom, jak dobře jste se na svou cestu připravili. Podívejte se jak připravit auto na dovolenou.

Začněte kontrolou stavu pneumatik

Kontrola technického stavu vozidla před odjezdem na dovolenou vám může zachránit nejen nervy, ale i celou dovolenou. Můžete totiž přijít na nedostatky či závady, které by se jinak projevily např. uprostřed vaší vysněné dovolené a oprava auta v zahraničí se může pěkně prodražit.

V první řadě zkontrolujte hloubku dezénu pneumatik. Ve většině zemí zákon zakazuje používání letních pneumatik, jejichž minimální hloubka dezénu je menší než 1.6 mm. Před cestou je dobré se informovat např. na stránkách autoklubu konkrétní země. Pokud máte sjeté pneumatiky, zvažte pořízení nových pneu ještě před odjezdem na dovolenou.

Tlak-v-pneumatikach.jpg

Samozřejmě zkontrolujte také tlak vzduchu v pneumatikách a dle potřeby je nahustěte. Myslete na to, že hodnota tlaku při plně zatíženém autě je cca, o 10-15% vyšší oproti běžnému provozu.

Hodnoty doporučeného tlaku pro plně naložený vůz najdete také v servisní knížce, na dveřích řidiče či u tankovací zátky. Veškerá měření provádějte, když jsou pneumatiky chladné. 

Je dobré mít správně vyvážená kola, zlepší se se tím ovladatelnost vozu a sníží se spotřeba paliva. Pokud jste už dlouho nenechávali kola vyvážit, objednejte se do pneuservisu ještě před odjezdem na dovolenou.
 

Zkontrolujte všechny důležité kapaliny

Před cestou zkontrolujte hladinu a stav chladicí, brzdové kapaliny a náplně do ostřikovačů. Samozřejmě změřte také hladinu motorového oleje a podívejte se i na hladinu paliva. Vizuálně zkontrolujte, zda nedochází k úniku některé z provozních kapalin, pod autem by neměly být žádné loužičky. Podle potřeby chybějící kapaliny doplňte či rovnou nechte vyměnit v autoservisu.

Nejčastější signály, které indikují nutnost výměny kapaliny, jsou ztmavnutí, zakalení či změna barvy, případně pevné látky v kapalině. Kromě toho existují také speciální testery, které zjistí kvalitu kapalin ve vašem autě.

Věnujte pozornost brzdám

 V první řadě zkontrolujte brzdové kotouče a destičky vizuálně. Poté změřte jejich tloušťku. Destičky je třeba vyměnit, pokud je jejich tloušťka blízko minimální hodnotě uvedené v návodu na používání auta. Je také třeba se ujistit, zda je brzdový systém těsný, což zkontrolují v každém autoservise.

Nezapomeňte na klimatizaci

Znáte to sami. Vysoká teplota v autě narušuje pozornost a ostražitost řidiče a ve vyhřátém autě může být reakční čas řidiče až dvakrát delší. Proto je velmi důležité, aby bylo v kabině auta vytvořeno pohodlné mikroklima. Poučka říká, že klimatizaci byste měli nastavit na teplotu maximálně o 5 stupňů nižší, než je venku, abyste se vyhnuli teplotnímu šoku.

Klimatizace.png

Nezapomeňte ani na pravidelný servis klimatizace. Je vhodné ho provést minimálně jednou za dva roky. Mnohem efektivnější ale je, když se o klimatizaci staráte jednou ročně, nejlépe vždy před letní sezonou. Teprve potom si můžete komfort klimatizace užít na maximum.

Nedostatečná dezinfekce klimatizace a zanesený kabinový filtr jsou velkým problémem, který ohrožuje všechny pasažéry vozu. Zanesená klimatizace je rájem pro hromadění bakterií, plísní a dalších mikrobů, kteří nejen nepříjemně zapáchají, ale také ohrožují zdraví všech pasažérů.

Další drobné úkony před odjezdem na dovolenou

  • Výměna vzduchového filtru pomůže k efektivní práci motoru a sníží spotřebu.
  • ​Výměna gumiček stěračů zajistí perfektní výhled za deště.
  • Kontrola světel a žárovek zajistí bezpečnou a komfortní jízdu.
  • Zkontrolujte a dotáhněte všechny šrouby, které se mohou postupem času povolit.
  • Pokud už je používáte dlouho, vyměňte také svíčky zapalování.
Nemáte před dovolenou čas auto důkladně zkontrolovat, nebo si na to netroufáte? Svěřte ho odborníkům v autoservisu.

Pár tipů před odjezdem na dovolenou

  1. Ujistěte se, že máte v pořádku všechny osobní doklady i doklady od vozidla. A hlavně je nezapomeňte doma. :)
  2. Pokud jedete do zahraničí, přečtěte si všechny důležité body místní legislativy a nezapomeňte na případné odlišnosti v pravidlech silničního provozu.
  3. Před odjezdem na dovolenou si odpočiňte, dělejte si pravidelné přestávky a případně se za volantem vystřídejte.
  4. Před užitím jakýchkoliv léků si přečtěte příbalový leták a ujistěte se, že neobsahují látky, které by snížily vaši pozornost nebo ostražitost.
  5. Vezměte si do auta dostatek pitné vody a jídla. Pomůže vám to zabránit dehydrataci v případě poruchy či dopravní zácpy.
  6. Samozřejmostí by měla být kompletní povinná výbava vozu. Podívejte se na povinnou výbavu v zahraničí.
  7. Pro případ defektu se bude hodit i rezervní pneumatika, sada na opravu pneumatik a klíč na výměnu pneumatik.
  8. Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění, zvažte krátkodobé havarijní pojištění auta na dovolenou. Odlišné dopravní předpisy, mentalita řidičů a nové dopravní situace představují zvýšené riziko nehody.

Další články poradny