Vyhledávaní

Pneumatiky a ochrana ráfku

30.7. 2024
Máte dost poškrábaných ráfků? Chcete ušetřit náklady za drahé opravy poškozených alu kol? Přestaňte se bát obrubníků a vyberte si pneumatiky s ochranným lemem. Zjistěte, jak tento typ pneu poznat, jaké jsou výhody a proč byste ho měli zvážit.
 

Co je FP (Fringe Protector)?

FP neboli Fringe Protector je označení pro speciální prvek na pneumatice, který slouží jako ochrana ráfku. Tento prvek je navržen tak, aby minimalizoval poškození ráfků v různých situacích, například při parkování podél obrubníku nebo při jízdě po nerovném povrchu, kde může nastat poškození disku.


 

Které pneumatiky jsou více náchylné na poškození?

Typicky nejčastěji najdete tento prvek na nízkoprofilových pneumatikách, které jsou více náchylné na poškození než pneumatiky s profilem 50 a víc. Při pneumatikách s vyšším profilem už tento prvek není potřebný, protože jejich bočnice v nejširším místě přesahuje obrys ráfku a vytváří tak přirozený štít chránící disk před poškozením. To ale neznamená, že protektor nenajdeme i na pneu s vyšším profilem. Protektor můžeme najít i na off-roadových pneumatikách, které jsou vystaveny těžkému terénu a náročným podmínkám.



Pneumatika s vyšším profilem bez prvku ochrany ráfku. Ochranu ráfku zabezpečuje pneu samotná.
 

Kde najít označení FP?

Označení FP se obvykle nachází na bočnici pneumatiky. Označení je umístěno společně s dalšími informacemi o pneumatice, jako jsou rozměry, index nosnosti a rychlost.
 

Ochrana ráfku - označení

Kromě zkratky FP se můžete setkat také s označením FR (Felgen Ripen), které má stejný význam. Někdy nemusí být označení FP výslovně uvedeno, ale jeho přítomnost může být označena specifickým profilem bočnice pneumatiky. Pneumatiky s ochranou disku tak můžou kromě FP nést i označení:

  • RFP pro Rim Fringe Protector (Goodyear)
  • FP pro Fringe Protector (Goodyear)
  • MFS pro Maximum Flange Shield (Dunlop)
  • FR pro Felgen Ripen (Continental)
  • FSL pro Felgenschutzleiste
  • ML pro Mit Leiste
Výrobce Michelin nebo Bridgestone nemá specifické označení, to neznamená, že vámi vybraný typ pneu nemá ochranu ráfku. Vždy je nejlepší volbou informovat se u konkrétního typu a rozměru pneu. U nás na Pneubossu najdete toto dodatečné info v sekci speciální značení.


Image by Freepik
 

Proč je FP důležitý?

Poškozené obvodové hrany nejsou jen estetický problémem. Mohou mít vliv na vyvážení kola. Špatně vyvážené kolo může způsobovat nepříjemné vibrace při jízdě a v extrémních případech dokonce vést ke ztrátě kontroly nad vozidlem. FP pomáhá prodloužit životnost vašich disků a zajišťuje bezpečnější jízdu.

Vyplatí se koupit pneumatiky s ochranou ráfku?

Tato investice může být velmi rozumná, zejména pokud vlastníte vůz s drahými litými koly nebo často jezdíte po nerovném povrchu. Pneumatiky s ochranným lemem jsou obvykle o něco dražší než standardní pneumatiky. Dlouhodobě se vám mohou vyplatit, protože vám ušetří potenciální náklady na opravy nebo výměnu poškozených ráfků. Nicméně, je důležité zvážit i nevýhody jako mírné zvýšení hmotnosti a potenciálně i mírné zhoršení jízdních vlastností.

Pokud hledáte pneu s ochranou ráfku, které poskytnou alu disku dodatečnou ochranu a vám jistotu při parkování v městě, neváhejte se porozhlédnout po celoročních pneumatikách, zimních pneu nebo letních pneu s ochranným lemem. Investice do pneumatik s ochranou ráfku se vám tak z dlouhodobého hlediska určitě vyplatí.

Další články aktualit